Boya Çeşitleri:
Boya çeşitleri hakkında öğrenmek istedikleriniz bu sayfada. En çok bilinen haliyle 4 çeşit boya vardır. Bunlar; plastik boya, su bazlı silikon esaslı silinebilir boya, yağlı boya, nano teknolojik kendini temizleyen boya.

1- Plastik Boya: Genelde plastik boya ikiye ayrılır. Bunlar tavan ve duvar plastik boyalarıdır.

Tavan boyası duvar boyasına kıyasla hava geçirgenliği daha fazla olan boyadır. Tavan için plastik boya kullanılma amacı içerideki havanın sirkülasyonunu sağlamaktır.

Plastik boya en yaygın olan ve en basit şekilde uygulanabilen boya çeşidi olup silinme özelliğine sahip değildir.

Plastik boya su ile inceltilebilir, plastik boya uygulanan alanı temizlemek için nemli bezle silmek yeterlidir.

Plastik boya kuruma suresi ise 20-30 derece normal oda sıcaklığında yaklaşık 2 – 2,5 saattir.

2- Su Bazlı Silikon Esaslı Silinebilir Boya: Su bazlı boya yağlı boyaya alternatif olup alerjik ve koku bakımından hassas kişileri düşünerek üretilmiş bir boyadır.

Su bazlı boya silikon esaslı olup su ile inceltilir. Su bazlı boya kuruma suresi ise 20-30 derece normal oda sıcaklığında yaklaşık 3 – 4 saattir.

Su bazlı boya uygulaması basit olup temizliği nemle bez ile yapılır.

3- Yağlı Boya: Yağlı boya kendi içinde parlak, mat ve yarı mat olarak üç gruba ayrılır. Yağlı boya tiner ya da neft ile inceltilir. Yağlı boya uygulaması zahmetli olduğundan dolayı diğer boyalara kıyasla uygulanırken daha dikkatli olunmalıdır. Zemin her taraf kapanacak şekilde branda ile örtülmelidir.

Yağlı boyanın kuruma suresi ise 20-30 derece normal oda sıcaklığında yaklaşık 6 – 7 saattir. İlk kattan sonra vurulacak ikinci katta bir gün beklenmelidir. Yağlı boyanın temizliği tinerle bez ile silinmek suretiyle yapılır.

Kapı Pencere ve demir aksamlar parlak yağlı boya ile yapılır. Duvarlar ise isteğe göre yarı mat ya da mat yağlı boya ile boyanır. Yağlı boya silinebilir özellikte olup duvarların silinmesi için temizleme suyuna Arap sabunu katılır. Arap sabunu katmaktaki amaç duvarın çizilmemesi içindir. Bez bu hazırlanan suda yıkanıp duvarlar silinir ardından silinen bölge kuru bez ile kurulanır.

4- Nano Teknolojik Kendini Temizleyen Boya: Kendi kendini ışıkla temizleyen boyadır. Plastik boya gibi olduğu için uygulama yukarıda anlattığım plastik boya ile aynıdır.

Bu yazıyı beğendiyseniz aşağıdaki yazılara da göz atabilirsiniz:

Fayans Seçiminde Sadeliği Tercih Edin

Silikon Nedir? Silikon Çeşitleri Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir