Çiviler, çok eski çağlardan beri her türlü yapı, taşıt, araç-gereç ve bunun gibi her türlü alanlarda kullanılagelmiştir.
Çivi Nedir?
Çiviler; inşaat yapımında özellikle ahşap malzemelerin yanı sıra
, beton, tuğla ya da diğer yapı malzemelerine bağlantı elemanı olarak çakılmak üzere bir uçları sivri olan
, diğeri ise genişletilmiş ve düzleştirilmiş olan düz ve ince metal parçalara denir. Kullandığı yere ve büyüklüğüne göre pek çok çivi çeşitleri mevcuttur.
Eski dönemlerde çiviler el yapımı olarak teker teker yapılmaktaydı. Şimdi ise makineler aracılığıyla dakikada yaklaşık 600 adet çivi üretebilmek mümkündür.
Çivi Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
İnşaat için vazgeçilmez bir yapı malzemelerinden biri olan çivi, yumuşak çelik malzemesinden imal edilir. Vida, çivi ve cıvatalar bu işi için kullanılır. Fakat bunun yanı sıra bakır, çinko, paslanmaz çelik, pirinç ve aluminyum olan çiviler de vardır. Temperli, yüksek karbon çeliğinden üretilen çiviler ağır uygulamalarda daha üst düzey bir mukavemet için kullanılır. Taşıma gücündeki kayıpları ve materyallerin renk değişimini engellemek için kullanılan metalin türü bağlantı yapılan malzeme ile uyumlu olmak zorundadır.
Çivinin Boyutları Nasıldır?
Çivinin boyu 25 mm. ile yaklaşık olarak 150 mm. değerleri arasında değişmektedir. Çivinin uzunluğu bağlantı yapılacak olan malzemenin kalınlığının üç katı olması tavsiye edilir. Geniş çaplı çiviler genellikle ağır işler için kullanılır. Daha hafif olan ve dar olan çiviler ise bitirme işlemlerinde kullanılır. İnce çivilerde yumuşak ağaçtan çok sert ağaç malzemesinde kullanılmaktadır.
Çivilerin Gövde Formu
Daha güçlü bir kavrama mukavemeti için çivi gövdeleri testere dişli, yivli, kıvrımlı, burmalı ya da tırtıllı olarak üretilebilir. Çivi gövdeleri, sökülmeye karşı daha büyük dayanıklılık geliştirmek ve çimento ya da korozyon dayanımı için çinko ile kaplanabilmektedir.
Çivinin Şekilleri Nasıldır?
Çivi başlarında düz olan başlar daha büyük temas alanı sağlar ve başların dışa bakmasının uygun olduğu alanlarda kullanılır. Bitiriş çivilerinin başları ise çivi gövdesinden çok az daha geniştir, sivri ya da yuvarlak kesilebilirler. Çift başlı çiviler genelde geçici yapılar ve beton kalıplarda kolayca sökülmek için kullanılır. Çivi uçları ise genellikle karo biçimindedir. Sivri uçlu olan çiviler daha fazla taşıma dayanımına sahiptir. Ama bazı ahşap türlerinde yarıklara sebep olabilir bu yüzden kolayca yarılabilen ahşap malzemelerde küt uçlu çiviler kullanmakta fayda vardır. Pnömatik çivi ve zımba aletleri, kompresör aracılığıyla bağlantı elemanlarını betonun, ahşabın ya da çeliğin içine itebilirler. Tozla çalışan bu aletler, iri başlı olan çivi tiplerini bu malzemelere çakmak için barut kullanırlar.
Çivi Çeşitleri Nedir?
Ağaç çiviler; taban köselelerini birbirlerine tutturma işlevini görür. Kabaralı çiviler; kalın ve kaba tabanı olan ayakkabıların altına süs olarak çakılır. Korniş çivileri; korniş ya da çerçeve gibi ağır eşyaların halkaları için çakılır. Maşalı çiviler; bir alana çakıldıktan sonra arkasından çıkan kolları iki tarafa açılır ve böylece kolayca yerinden oynamaz. Nal çivileri; atların ayağına çakılır. Camcı çivileri; pencere camlarını çerçevelerine sabitlemeye yaramaktadır. Bakır çiviler; pas tutmadıkları için sandal, tekne gibi deniz araçlarının inşa edilmesinde kullanılırlar. Vidalı çiviler; tahta ve ahşap eşyalarda kullanılır.