Ağacın, maddi açıdan kullanılabilir hale dönüştürülmüş biçimine kereste denir. Var olduğu şekliyle kullanılamayan ağaç, önce kesilir daha sonra hızar atölyelerinde kereste biçimine getirilir. Keresteler, sınıflandırılır, kurutulur, gerekiyorsa son işlemler yapıldıktan sonra pazarlanır.

Dünyada genel olarak, kesilen ağaçların yarısı yakacak olarak, diğer yarısı da kağıt üretiminde ve türlü işlerde kereste olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Kullanılacağı yer ve alana göre çeşitli ağaçlar türlerinden kereste elde edilebilmektedir. Sertlik ve yumuşaklıklarına bağlı olarak bazı ağaçları şu şekilde sınıflandırabilir, kategorilendirebiliriz;

Çok sert ağaçlar; ceviz, kara salkım, karaağaç
Sert ağaçlar; kayın, kara ağaç, dişbudak, kara sakız ve bazı kavak cinsleri
Yumuşak ağaçlar; kestane, sedir, sarı kavak, selvi
Çok yumuşak ağaçlar; beyaz çam, söğüt, ladin, ıhlamur

İnşaat işleri için kullanılan yapı keresteleri en çok iğne yapraklı ağaçlardan elde edilebilmektedir. “n” kesit boyutlarına göre lata, kadron, tahta, azman gibi isimler alırlar. Yine keresteler kalite olarak 1. 2. ve 3. sınıf olmak üzere sınıflara ayrılır.

Çam kereste ve kayın kereste hakkında daha detaylı bilgiler için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Çam Kereste

İnşaatlık Çam Kereste Karaçam, Kızılçam ve Sarıçam gibi tomruklardan elde edilmektedir. İnşaatlık kereste; doğramalık kereste, masif olarak da kullanılabilir, yumuşak dokusu özelliğinden dolayı işlenmesi basit olup çok iyi çivi ve vida tutma özelliği bulunmaktadır, diğer kerestelere oranla daha ekonomik olması yüzünden alıcılar tarafından yoğun şekilde talep görmektedir.

KULLANIM ALANLARI
Çam kereste; çatı yapımında, masif mobilya iskeletlerinde ve imalatında, inşaat kalıplarında, taban tavan ve duvar lambiri olarak da kullanılmaktadır. Mobilya ve doğramalık olarak kullanılacak çam kerestenin fırın kurusu olması gerekmektedir. Nem oranı %12’dir. İnşaatlık olarak kullanılacak çam kerestesinin hava kurusu olması yeterli olmaktadır.

Kayın Kereste

Kayın kereste açık renkli olup tekdüze gözeneklidir, oldukça sert ve çizilmeye karşı mukavemetli bir türdür, cila çok iyi kullanılabilir. Görsel özellikleri gözetildiğinde Kayın kerestesi işlenerek pek çok tasarımla iyi uyum sağlayabilen bir üründür. Kayın kerestenin teknik özelliklerini daha da iyileştirmek adına bugün genel olarak buharlamadan geçirilmektedir. Kayın kerestenin buharlanmasının öncelikli sebebi

, olası böcek ve mantar arızlarından sakınmak ve barındırdığı nem miktarını kerestenin her yerine eşit dağıtmaktır. Buharlamanın devamında Kayın kereste fırınlanır ve bu sebeple kerestenin her yerindeki nem miktarı eşitlenmiş olmaktadır.

KULLANIM ALANLARI
Kayın özellikle masif mobilya, lambri, spor aletleri, oyuncak, bobin,alet sapları, tornacılıkta,müzik aletleri yapımında,parke, kontraplak, dekoratif kaplama levha, fıçı sanayiinde,lif ve kağıt odunu olarak,karoser yapımı,odun kömürü,odun katranı,asetik asit eldesinde ve emprenya edildiği takdirde travers imalatında kullanılmaktadır.

Bu yazıyı beğendiyseniz aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz:
Çivi Seçimi, Çivi Çeşitleri Nelerdir?
Bina Bacaları Yapım Kuralları ve Baca Düzenleme Şekilleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir